Welkom bij Cora Zuiderhoek Schilderijen

Is getekend

Introductie

Ik ben Cora Zuiderhoek, geboren in 1948 te Amsterdam. Nu woon ik in Haarlem, aan het Spaarne. Tekenen heb ik mijn hele leven gedaan. Dat zit gewoon in mijn genen. Mijn voorvaderen en familie – een oudoom die eind 19e eeuw calèches beschilderde voor de rijken, familieleden die prachtige sieraden ontwerpen, een die een kunstenaar is in houtbewerken en een moeder die prachtige Indonesische aquarellen maakte – zijn de basis van mijn creativiteit.

Biografie

In 1983 heb ik een basiscursus zijdeschilderen gevolgd, gegeven door de bekende zijdeschilderes Ria van Els. Daar raakte ik gefascineerd door de verschillende mogelijkheden en technieken die zijde biedt. Geholpen door vele vervolgcursussen, zoals experimentele technieken, het schilderen en ontwerpen van kleding, oosterse technieken waaronder batik, tye dye , Chinees zijdeschilderen en ontwerpen en beschilderen van kimono’s, heb ik mij op dit vlak verder ontwikkeld. Vanaf 1986 heb ik ook zelf als docente zijdeschilderen gewerkt. Mijn werk was te zien op diverse kunstmarkten (Haarlem, Heemstede, Spaarndam en Bergen).

Begin 1989 werd ik uitgenodigd door de manager van het Baron Hotel in Zoetermeer om een expositie houden van schilderijen met het thema koning Arthur. Omdat ik ook zelf veel interesse in de legende van deze pion in de Britse geschiedenis had, ging ik de uitdaging aan om een serie van 40 aquarellen te maken op diverse soorten zijde (pongé, satijn, crèpe de chine, georgette). Opvallende schilderijen waren de schaakborden, die symboliseerden dat Arthur in feite een pion was, tovenaar Merijn de grote manipulator, maar dat de Lady of Avalon feitelijk de touwtjes in handen had. Mijn expositie in het Baron Hotel werd de opmaat naar meerdere tentoonstellingen. Bekijk hier de zijdeschilderijen.

Via mijn moeder kwam ik in contact met Kees van der Horst, een bekend Haarlems kunstschilder. Zeker 12 jaar ben ik lid geweest van zijn schilderclub. Daar leerde ik aquarelleren. In die tijd heb ik een collectie opgebouwd van aquarellen rond de thema’s indianen, spiritueel, toreadors, bekende personen, godinnen en Powervrouwen. Samen met de schilderclub heb ik diverse exposities gehad in ziekenhuizen.

In 2007 mocht ik een grote expositie verzorgen in Verpleeghuis Zuiderhout in Haarlem. Dat was een groot succes. Bijna 70% van mijn collectie werd verkocht.

Na het overlijden van de mentor van onze schilderclub, hebben we als groep besloten om door te gaan. Sindsdien komen we elke dinsdag in mijn atelier bij elkaar om te schilderen en van elkaar te leren. Regelmatig volgen wij een workshop bij andere kunstenaars.

In 2016 nam mijn werk opnieuw een wending. Door een workshop ‘Dikke Dames’ schilderen werd ik getriggerd door de vrolijkheid en de humor. Dit mondde uit in verhalende, vrolijke acryl schilderijen met een eigen stijl, die zeer gewaardeerd werden. Veel van deze schilderijen vonden hun thuis in het buitenland. En nog steeds komen er nieuwe opdrachten binnen.